Ohita
Taysin uudessa F-rakennuksessa sijaitsevat isotooppilääketiede ja verisairauksien keskus. Kuva:Opa Latvala/Tays
Taysin uudessa F-rakennuksessa sijaitsevat isotooppilääketiede ja verisairauksien keskus. Kuva:Opa Latvala/Tays

Lehdistötiedote -

Häiriötön sähkönjakelu pitää sairaalan toiminnassa

  • Tampereen yliopistollisessa keskussairaalassa (Tays) toimintavarma sähkönjakelu turvaa potilastyön sujumisen ja kriittiset toiminnot.
  • Sähkönjakelun kokonaisuuden Taysin uuteen F-rakennukseen on toimittanut Schneider Electric.
  • Schneiderin automaatiojärjestelmän avulla kiinteistöä voidaan seurata ja ohjata reaaliaikaisesti.Espoo, 22.1.2021 – Sairaalakiinteistöissä sähkönjakelun on toimittava keskeytyksettä. Tampereen yliopistollisen keskussairaalan uuden F-rakennuksen sähkönjakelun toimintavarmuuteen on kiinnitetty erityistä huomiota jo suunnitteluvaiheessa.

– Sairaalakiinteistöissä esimerkiksi huoltotöiden on onnistuttava ilman käyttökatkoja, sanoo hankkeen projektipäällikkö, sairaalainsinööri Jarno Virolainen Pirkanmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymästä.

Huolellisen suunnittelun ja toteutuksen tukena ovat laadukkaat komponentit. Varmennettu ja energiatehokas sähkönjakelu on toteutettu Schneider Electricin tuotteilla ja tekniikalla.

Schneiderin toimittamaan kokonaisuuteen kuuluvat keskijännitejakelun helpon laajentamisen mahdollistava SM6-moduulikojeisto, ympäristön olosuhde- ja paloluokituksiltaan korkeimpaan laatuluokkaan kuuluva Trihal-kuivamuuntaja ja suurienkin tehojen luotettavaan siirtämiseen tarkoitettu Canalis-virtakisko.

Kohteessa on käytetty myös Schneiderin sähkökalusteita, kelloja, valokaarisuojausjärjestelmää sekä paloilmoitinjärjestelmää. Talotekniikkaurakoinnista F-rakennuksessa vastasi Tammelan Talotekniikka Oy.


Talotekniikkaa seurataan ja ohjataan reaaliajassa

Schneider Electricin automaatiojärjestelmän ansiosta kiinteistön talotekniikkaa voi seurata ja ohjata reaaliaikaisesti sekä liittää järjestelmä isompaan sairaalakampuskokonaisuuteen.

Järjestelmä mahdollistaa eri turva- ja kiinteistöteknisien järjestelmien integraatiot, joissa käyttäjä voi muodostaa tilannekuvan yhden käyttöliittymän kautta.

–Sähkönjakelun kokonaisuuden lisäksi Schneiderin tuotteiden avulla on mahdollisuus järjestelmän reaaliaikaiseen monitorointiin, jonka avulla voidaan estää ennakoimattomia keskeytyksiä, sanoo Solution Sales Manager Niko Kuisma Schneider Electriciltä.

Sähkönjakelun kokonaisuuden lisäksi F-rakennuksessa on käytössä myös Schneiderin rakennusautomaatiojärjestelmä. Sen toimittamisesta vastasi Tammelan Talotekniikan aliurakoitsija DDC-Tekniikka Oy.

Sairaalaympäristössä sähkönjakelun toimintavarmuus on kriittistä. Häiriöiden riskiä minimoidaan myös pitämällä laitekanta ajan tasalla, jotta ongelmatilanteita ei pääsisi syntymään.

– Häiriöitä ennakoidaan uusimalla laitekantaa ennen kuin laitteiden tekninen käyttöikä lähestyy loppuaan, Virolainen sanoo.

Järjestelmän muuntojoustavuus ja komponenttien yhteensopivuus on Virolaisen mukaan yksi Schneider Electricin tuotteiden etu.

– Yksittäisten tuotemallien uudistuessa on hyvä, että voidaan käyttää muilta osin vanhaa järjestelmää.


Jakeluverkon häiriöihin osataan varautua

Tays tekee aktiivista yhteistyötä Tampereen Sähköverkko Oy:n kanssa, jotta jakeluverkon tilanne saadaan pidettyä mahdollisimman häiriöttömänä.

– Jakeluverkon häiriöt ovat lähivuosina aiheutuneet pääosin huolimattomasti tehdyistä kytkentä- ja maanrakennustöistä. Ulkoisten toimijoiden aiheuttamiin häiriöihin voidaan varautua vain, kun tiedetään ne verkon osat, joihin mahdollinen häiriö kohdistuisi, Virolainen selvittää.

– Silloin esimerkiksi käyttökytkentää muuttamalla pystytään ehkäisemään tilanne, jossa sähkön syöttö katkeaisi useasta rakennuksesta samanaikaisesti.

Tays Keskussairaalan alueelle noussut F-rakennus tarjoaa nykyaikaiset tilat kliiniselle isotooppilääketieteelle ja verisairauksien hoitoon. F-rakennus on osa Taysin vuonna 2010 alkanutta tilojen uudistamisohjelmaa. 

Jo aiemmin sairaalan alueelle on valmistunut muun muassa uusi sydänsairaala, lasten ja nuorten sairaala, pääsisäänkäynti ja maanalainen pysäköintihalli.


Lisätietoja:

Niko Kuisma, Solution Sales Manager, Schneider Electric

niko.kuisma@se.com

Jarno Virolainen, sairaalainsinööri, Pirkanmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymä

jarno.virolainen@pshp.fi

Aiheet

Tunnisteet


Tietoa Schneider Electricistä

Schneiderilla tavoitteemme on, että energian saatavuus ja digitalisaation edut ovat kaikkien saatavilla. Haluamme rakentaa sillan edistyksen ja kestävän kehityksen välille. Meille "Life Is On" kaikkialla kaikille, joka hetki.

Edistämme tehokkuutta ja kestävää kehitystä tarjoamalla digitaalisia energianhallinta- ja automaatioratkaisuja. Yhdistämme alan johtavat teknologiat, reaaliaikaisen automaation, ohjelmistot ja palvelut ja luomme niistä integroituja ratkaisuja koteihin, rakennuksiin, datakeskuksiin, teollisuuteen ja erilaisiin infrastruktuureihin.

Olemme globaaleja, mutta toimimme lokaalisti. Kannatamme avoimia standardeja ja kumppaniverkostoja toimijoiden kanssa, jotka jakavat arvomme: merkityksellisyyden, monimuotoisuuden ja vaikutusmahdollisuuksien kasvattamisen.

www.se.com/fi

Voit seurata meitä ja lukea lehdistötiedotteemme, ladata painokelpoisia kuvia ja tutkia lisämateriaalia uutishuoneessamme http://www.mynewsdesk.com/fi/schneider-electric-finland. Voit seurata meitä myös Twitterissä osoitteessa https://twitter.com/SchneiderEFI, LinkedInissä osoitteessa https://www.linkedin.com/company/schneider-electricja Facebookissa https://www.facebook.com/SchneiderElectricFinland

Yhteyshenkilö/-t

Sirpa Ikola

Sirpa Ikola

Lehdistön yhteyshenkilö Head of Marketing Schneider Electric Finland +358 40 638 6639

Liittyvä sisältö

Julkaisuun liittyvää sisältöä: