Ohita
Havainnekuvassa Vaasan Vaskiluotoon valmistuva Wärtsilä Smart Hub - ja toimistorakennus. Kuva: Wärtsilä
Havainnekuvassa Vaasan Vaskiluotoon valmistuva Wärtsilä Smart Hub - ja toimistorakennus. Kuva: Wärtsilä

Lehdistötiedote -

Huippumoderni automaatio yhdistyy energian hallintaan Wärtsilän Smart Technology Hubissa

  • Wärtsilä rakentaa Vaasaan tutkimus-, tuotekehitys- ja tuotantokeskus Smart Technology Hubia.
  • Kiinteistön suunnittelua, rakentamista ja käyttöä ohjaa ekotehokkaiden kiinteistöjen luokitusjärjestelmä, Breeam-sertifikaatti.
  • Schneider Electricin kohteeseen toimittamat kiinteistö-, energianhallinta- ja sähkönjakeluratkaisut sekä prosessiautomaatio varmistavat sertifikaatin vaatimusten toteutumisen ja kiinteistön muuntojoustavuuden vuosikymmeniksi eteenpäin.
  • Wärtsilä Finland ja Schneider Electric ovat solmineet teknologiakumppanuussopimuksen Smart Technology Hub -projektin yhteydessä.


Tiedote, Espoo, 9.2.2021 – Teknologiayhtiö Wärtsilä rakentaa Vaasan Vaskiluotoon uutta teknologiakeskusta Smart Technology Hubia, jossa tutkimus- ja tuotekehitys, tuotanto sekä ympäröivä ekosysteemi tekevät tiiviisti yhteistyötä. Toimialallaan ainutlaatuinen keskus mahdollistaa meri- ja energiateollisuuden entistä ketterämmän ja tehokkaamman testauksen ja tuotekehityksen. Teknologiakeskus otetaan käyttöön vaiheittain vuoden 2021 loppupuolelta alkaen.

– Smart Technology Hub tulee olemaan paikka, jossa älykkään merenkulun ja 100 prosenttisesti uusiutuvan energian visioistamme tehdään totta, sanoo projektipäällikkö Jukka Rapo  Wärtsilästä.

Edelläkävijän rooli näkyy myös Wärtsilän tavassa rakentaa uutta teknologiakeskusta, josta haluttiin ympäristöystävällinen kokonaisuus. Breeam-sertifikaatin (Building Research Establishment Environmental Assessment Method) tavoittelu asetti raamit niin suunnittelulle, rakentamiselle kuin kiinteistön seurannalle tulevaisuudessakin. Sertifikaatin avulla tarkastellaan ja seurataan muun muassa rakennuksen energiankulutusta.

Smart Technology Hub on yhdistänyt Wärtsilän ja Schneider Electricin tiet myös yhteisen teknologiakumppanuussopimuksen kautta. Schneider toimittaa Wärtsilälle kohteeseen kiinteistönhallinta-, sähkönjakelu- ja energianhallintajärjestelmät sekä prosessiautomaation.

– Sekä Schneider että Wärtsilä sitoutuivat siihen, että pyrimme yhdessä saamaan kaiken mahdollisen kohteen kannalta tärkeän teknologian käyttöön. Vanhat ratkaisut eivät istu moderniin rakennukseen, Rapo sanoo.

Schneiderin ratkaisuihin Vaasan kohteessa kuuluvat muun muassa älykäs sähkönjakelu (Smart Panel), Power Monitor Expert -energiamittarointijärjestelmä (PME), rakennusautomaatio, KNX-automaatio ja ATV650-taajuusmuuttajat. Prosessiautomaation perustana toimii Modicon M580 -teknologia.


Reaaliaikaista tietoa kiinteistön energiankulutuksesta älykkään sähkönjakelun avulla

Älykkään kiinteistön rakentaminen alkaa jo sähkönjakelun toteutuksen suunnittelusta ja laitevalinnoista, jotka mahdollistavat tiedonkeruun ja seurannan.

Schneiderin Smart Panel -ratkaisun avulla toteutettavan älykkään sähkönjakelun ja mittaroinnin ansiosta Wärtsilän valvomossa ollaan ajan tasalla sen suhteen, mitä kiinteistössä tapahtuu.

– Smart Panel -sähkökeskus mahdollistaa kiinteistön etävalvonnan, jolloin käyttäjä saa reaaliaikaista tietoa sähköjärjestelmän tilasta, kunnossapidon tarpeista ja sähkönkulutuksesta, sanoo sovellusasiantuntija Arto Uskalinmäki  Schneider Electriciltä.

Smart Panel -järjestelmän avulla kerättävää tietoa tuodaan PME-monitorointiohjelmaan, jonka kautta dataa hyödynnetään kiinteistön ylläpidossa. Seuranta tuo säästöjä sekä kiinteistön energia- ja huoltokustannuksiin että tehokkuutta ylläpitoon.

Rapon mukaan Wärtsilälle on tärkeää myös päästä nopeasti kiinni mahdollisiin häiriötilanteisiin.

– Häiriö- ja vikatilanteissa tieto saadaan ICT-verkon kautta valvomoon, jossa ip-osoitteesta nähdään heti, missä vika on.

– Livedataa seuraamalla näemme myös, että energiankulutus pysyy Breeam-sertifikaatissa annettujen rajojen sisällä. Tarvittaessa järjestelmää säädetään, Jukka Rapo sanoo.


Sähkökeskusten helppo käyttöönotto saa kiitosta

Sähkökeskusten käyttöönotto on alkanut tammikuussa 2021. Ratkaisu on väyläohjattu: ohjaukset, indikoinnit ja sähkön mittaukset tehdään älykkäiden sähkökeskusten kautta ilman perinteistä kaapelointia. Jokainen sähkökeskus on suunniteltu it-verkkoon liitettäväksi, jotta tieto saadaan kerättyä ja analysoitua.

– Koko prosessi aina keskusvalmistuksesta käyttöönottoon on tehty helpoksi. Järjestelmän liitettävyys ja laajennettavuus on myös jatkossa helppoa, sanovat Schneider Electricin myyntipäällikkö Timo Santala ja globaali asiakkuusjohtaja Toni Kylkisalo.

Kun ohjauspiirit ovat ohjelmallisia, keskuksen sisäisiä kytkentöjä on merkittävästi vähemmän verrattuna perinteisen tavan keskusvalmistukseen. Lisäksi Smart Panels -ratkaisu tekee ohjausmuutokset mahdolliseksi ilman, että keskusta tarvitsee avata. Mittausten tai ohjattavien kuormien lisääminen ei vaadi kentällä jälkikäteen ohjauspiirien rakentamista.

Älykäs järjestelmä saa kiitosta myös kohteen sähkö- ja iv-urakoinnista vastaavalta Bravidalta.Bravida on talotekniikan moniosaaja, joka tarjoaa asiakkailleen kiinteistön koko elinkaaren kestäviä taloteknisen urakoinnin ja huollon kokonaispalveluja.

– Smart Panel -ratkaisun avulla KNX-automaatio, mittarointi sekä ohjaus ja indikointi on saatu samaan väylään. Tämä mahdollistaa ohjaus- ja indikointikaapeleiden poisjättämisen. Kun käytettävä ratkaisu on valittu yhdeltä toimittajalta, on työmaalla myös helpompi saada tukea tarvittaessa, kertoo yksikönjohtaja Dennis Sundqvist Bravidan Vaasan toimipisteeltä.

Sundqvistin mukaan kiinteistöjen energiantehokkuus puhuttaa alalla. Bravida tekee monipuolisesti talotekniikkaurakointia ja panostaa palveluissaan energiankäytön optimointiin.

– Se on tätä päivää. Smart Panel -ratkaisu sopii hyvin kohteisiin, joissa sähkönjakelua ja energiankulutusta halutaan seurata tarkasti ja kehittää energiankulutuksen optimoinnin hallinnointia.


Lisätietoja:

Toni Kylkisalo, Global Account Director, Schneider Electric

puh. 040 744 3369, toni.kylkisalo@se.com


Timo Santala, Solution Sales Manager, Schneider Electric

puh. 050 385 3263, timo.santala@se.com


Vesa Riihimäki, Director, Delivery Management, Wärtsilä

p. 010 709 2964, vesa.riihimaki@wartsila.com


Dennis Sundqvist, yksikönjohtaja, Bravida

puh. 050 307 2117, dennis.sundqvist@bravida.fi

Aiheet

Tunnisteet


Tietoa Schneider Electricistä

Schneiderilla tavoitteemme on, että energian saatavuus ja digitalisaation edut ovat kaikkien saatavilla. Haluamme rakentaa sillan edistyksen ja kestävän kehityksen välille. Meille "Life Is On" kaikkialla kaikille, joka hetki.

Edistämme tehokkuutta ja kestävää kehitystä tarjoamalla digitaalisia energianhallinta- ja automaatioratkaisuja. Yhdistämme alan johtavat teknologiat, reaaliaikaisen automaation, ohjelmistot ja palvelut ja luomme niistä integroituja ratkaisuja koteihin, rakennuksiin, datakeskuksiin, teollisuuteen ja erilaisiin infrastruktuureihin.

Olemme globaaleja, mutta toimimme lokaalisti. Kannatamme avoimia standardeja ja kumppaniverkostoja toimijoiden kanssa, jotka jakavat arvomme: merkityksellisyyden, monimuotoisuuden ja vaikutusmahdollisuuksien kasvattamisen.

www.se.com/fi

Voit seurata meitä ja lukea lehdistötiedotteemme, ladata painokelpoisia kuvia ja tutkia lisämateriaalia uutishuoneessamme http://www.mynewsdesk.com/fi/schneider-electric-finland. Voit seurata meitä myös Twitterissä osoitteessa https://twitter.com/SchneiderEFI, LinkedInissä osoitteessa https://www.linkedin.com/company/schneider-electricja Facebookissa https://www.facebook.com/SchneiderElectricFinland

Yhteyshenkilö/-t

Sirpa Ikola

Sirpa Ikola

Lehdistön yhteyshenkilö Head of Marketing Schneider Electric Finland +358 40 638 6639

Liittyvä sisältö