Ohita
EcoStruxure-järjestelmäautomaation avulla koelaitoksen prosesseista saadaan käyttöön dataa visuaalisesti selkeässä muodossa. Kuva: Schneider Electric
EcoStruxure-järjestelmäautomaation avulla koelaitoksen prosesseista saadaan käyttöön dataa visuaalisesti selkeässä muodossa. Kuva: Schneider Electric

Lehdistötiedote -

Lämmön varastointi hiekka-akkuihin mullistaa energia-alan – ensimmäinen kaupallinen laitos nousee kesällä Kankaanpäähän

  • Tamperelainen Polar Night Energy -yritys on kehittänyt teknologian, jonka avulla energiaa voidaan säilöä hiekkaan.
  • Tiettävästi maailman ensimmäisen korkean lämpötilan kausivaraston toteutusta valmistellaan alkavaksi Kankaanpäässä kesällä 2021. Hanketta suunnitellaan yhteistyössä Vatajankosken Sähkön kanssa.
  • Ratkaisun ansiosta uusiutuvaa energiaa voidaan varastoida ja hyödyntää tarpeen mukaan.
  • Suomessa jo patentin saanut järjestelmä sopii erinomaisesti kaukolämmön tuotantoon sekä kiinteistöjen ja teollisuuden paikallisiin energiaratkaisuihin.
  • Pilottilaitoksen järjestelmän automaatio on toteutettu Schneider Electricin EcoStruxure-ratkaisulla.
  • Automaation toimitti kiinteistönhallinnan ja teollisuuden vaativiin järjestelmäintegraatioihin erikoistunut tamperelainen Integrio Oy.Tiedote, Espoo, 29.4.2021 – Tamperelaisyritys Polar Night Energy on patentoinut Suomessa menetelmänsä varastoida ylijäämäsähköä hiekkaan. Yritys tähtää innovaatiollaan myös kansainvälisille markkinoille.

Polar Night Energyn kehittämässä ratkaisussa energiaa, kuten aurinko- tai tuulivoiman ylituotantoa, varastoidaan lämpöenergiana hiekkaan. Hiekasta sitä voidaan tarvittaessa luovuttaa kaukolämpöverkkoon tai kiinteistön tarpeisiin. Energiavarastolla voidaan näin vastata myös kysynnänjouston kasvaviin tarpeisiin.

– Kysyntä suurille, korkean lämpötilan kausivarastoille on selvästi herännyt. Käymme parhaillaan keskusteluja ratkaisun hyödyntämisestä usean suomalaisen energiayhtiön kanssa ja ensimmäinen varsinainen laitos on suunnitteilla Kankaanpäähän yhteistyössä Vatajankosken Sähkön kanssa, kertoo Polar Night Energyn toimitusjohtaja Tommi Eronen.

– Yhdessä rakennamme tiettävästi maailman ensimmäisen kaupallisen hiekkapohjaisen lämpövaraston, jonka tavoitteena on tarjota lämpöä tehokkaasti ja pienellä hiilijalanjäljellä Vatajankosken kaukolämpöverkon käyttäjille.


Laitoksen toimintaa kehitetään datan avulla

Polar Night Energyn korkean lämpötilan kausivarastointia on testattu Tampereen Hiedanrantaan vanhaan teollisuushalliin rakennetussa koelaitoksessa. Pilottilaitoksessa hiekkaa on 42 tonnia. Hiekassa kulkevaan putkistoon puhalletaan jopa yli 600-asteista ilmaa, jonka kuumentaminen tapahtuu sähkövastuksin lämmittämällä. Lämpö säilyy hiekkaan varastoituna kuukausia.

Järjestelmän toiminnallisuuden ohjaaminen ja säätäminen hoidetaan Schneider Electricin EcoStruxure-kiinteistönhallintaratkaisun avulla.

– Parhaat kokonaisratkaisut saadaan eri järjestelmiä hyödyntämällä ja räätälöimällä niitä asiakkaan tarpeisiin. Schneider Electric on globaalisti tunnettu ja luotettu järjestelmätoimittaja, jonka ratkaisussa on valmiita integraatiomahdollisuuksia esimerkiksi energia- ja teollisuuslaitoksille, kertoo hankkeen automaatio- ja energianhallinnanratkaisut toimittaneen tamperelaisen Integrio Oy:n toimitusjohtaja Tomi Sammalniemi.

Schneiderin automaation avulla prosessista saadaan myös dataa, joka auttaa tekemään järjestelmään tarvittavia säätöjä ja kehittämään sitä edelleen.

– Hiedanrannan koelaitos on jatkuvassa käytössä ja EcoStruxure-järjestelmän avulla kerätään oppeja ja dataa seuraavan laitoksen rakentamista silmällä pitäen, kertoo Tommi Eronen.


Energian varastointiratkaisu hillitsee ilmastonmuutosta

Energianvarastointijärjestelmän kehitystyö on hanke, jossa maailman vastuullisimmaksi yritykseksi vuonna 2021 valittu Schneider Electric on mielellään mukana.

– Ilmastonmuutoksen hillitseminen on globaali haaste, jossa energiantuotannolla ja sen varastoinnilla on keskeinen rooli. Uusiutuvien energiamuotojen käytön lisääminen lisää myös tarvetta erilaisille varastointiratkaisuille, sanoo myyntijohtaja Timo Peltola Schneider Electriciltä.

– On hienoa, että energian varastointia edistävä ratkaisu on saatu kehitettyä juuri Suomessa. Olemme ylpeitä, että Schneider on saanut olla projektissa mukana EcoExpert-kumppaninsa Integrion kautta.


Lisätietoja:

Timo Peltola, myyntijohtaja, kumppanimyynti, Schneider Electric

puh. 040 826 0591, timo.peltola@se.com

Tomi Sammalniemi, toimitusjohtaja, Integrio Oy

puh. 0400 201 873, tomi.sammalniemi@integrio.fi

Tommi Eronen, toimitusjohtaja, Polar Night Energy

puh. 045 7831 5988, tommi.eronen@pne.fi


Kuvateksti:

EcoStruxure-järjestelmäautomaation avulla koelaitoksen prosesseista saadaan käyttöön dataa visuaalisesti selkeässä muodossa. Kuva: Schneider Electric

Aiheet

Tunnisteet


Tietoa Schneider Electricistä

Schneiderilla tavoitteemme on, että energian saatavuus ja digitalisaation edut ovat kaikkien saatavilla. Haluamme rakentaa sillan edistyksen ja kestävän kehityksen välille. Meille "Life Is On" kaikkialla kaikille, joka hetki.

Edistämme tehokkuutta ja kestävää kehitystä tarjoamalla digitaalisia energianhallinta- ja automaatioratkaisuja. Yhdistämme alan johtavat teknologiat, reaaliaikaisen automaation, ohjelmistot ja palvelut ja luomme niistä integroituja ratkaisuja koteihin, rakennuksiin, datakeskuksiin, teollisuuteen ja erilaisiin infrastruktuureihin.

Olemme globaaleja, mutta toimimme lokaalisti. Kannatamme avoimia standardeja ja kumppaniverkostoja toimijoiden kanssa, jotka jakavat arvomme: merkityksellisyyden, monimuotoisuuden ja vaikutusmahdollisuuksien kasvattamisen.

www.se.com/fi

Voit seurata meitä ja lukea lehdistötiedotteemme, ladata painokelpoisia kuvia ja tutkia lisämateriaalia uutishuoneessamme http://www.mynewsdesk.com/fi/schneider-electric-finland. Voit seurata meitä myös Twitterissä osoitteessa https://twitter.com/SchneiderEFI, LinkedInissä osoitteessa https://www.linkedin.com/company/schneider-electricja Facebookissa https://www.facebook.com/SchneiderElectricFinland

Yhteyshenkilö/-t

Sirpa Ikola

Sirpa Ikola

Lehdistön yhteyshenkilö Head of Marketing Schneider Electric Finland +358 40 638 6639

Liittyvä sisältö