Ohita
Uuden automaatiojärjestelmän myötä jätevedenpuhdistamon puhdistusprosessia on mahdollista ohjata ja valvoa etäkäytön avulla. Kuva: Iisalmen Vesi
Uuden automaatiojärjestelmän myötä jätevedenpuhdistamon puhdistusprosessia on mahdollista ohjata ja valvoa etäkäytön avulla. Kuva: Iisalmen Vesi

Lehdistötiedote -

Prosessien automatisointi muutti Iisalmen Veden jätevedenpuhdistuksen etähallittavaksi

  • Vuohiniemen jätevedenpuhdistamo Iisalmessa on käynyt läpi täydellisen saneerauksen.
  • Uudistushankkeen myötä puhdistamoon asennettu automaatio mahdollistaa puhdistusprosessien ohjaamisen etänä ja toiminnan valvomisen reaaliajassa etäyhteyden avulla.
  • Uusi laitekanta ja prosessinohjaus parantavat laitoksen energiatehokkuutta, mikä tuo säästöä sekä kulutukseen että kustannuksiin.
  • Vesilaitososaaja Slatekin kokemus ja tiivis yhteistyö Iisalmen Veden kanssa takasivat vedenpuhdistusprosessin toimivuuden myös rakennusaikana.
  • Schneider Electricin toimitti jätevedenpuhdistamolle muun muassa taajuusmuuttajat sekä sähkönjakelun ja prosessiautomaation komponentit.Tiedote, Espoo, 13.4.2021 – Elinkaarensa päähän tullut laitekanta, tarve kasvattaa jätevedenpuhdistuksen kapasiteettia ja prosessin energiatehokkuuden parantaminen olivat pääsyyt Iisalmessa sijaitsevan Vuohiniemen puhdistamon saneeraukselle.

Saneerausprojekti käynnistyi vuonna 2017 ja viimeisetkin uudistukset valmistuvat syksyllä 2021.

– Vanha Vuohiniemen puhdistamo oli otettu käyttöön vuonna 1973 ja laitosta oli modernisoitu viimeksi 1990-luvulla. Jätevedenpuhdistamon saneerauksessa melkein koko laitekanta meni uusiksi, kertoo Iisalmen vesilaitoksen johtaja Ulla Tyrväinen.

Saneerauksen yhteydessä puhdistamolla uusittiin automaatiojärjestelmä, koneistot, näytteenotto ja instrumentointi. Lisäksi kaikki vanhat avoaltaat katettiin ja rakennuksiin asennettiin aktiivihiilisuodattimet, joiden ansiosta laitoksesta ei aiheudu hajuhaittoja.

Slatek Oy vastasi laitoksen sähkö-, instrumentointi- ja automaatiourakasta. Projektiin toi haastetta edellytys pitää jätevedenpuhdistamo toiminnassa koko saneeraushankkeen ajan.

– Neljän vuosikymmenen varrella kokemusta on kertynyt vastaavista kohteista, joissa saneeraus on toteutettu käytön aikana. Uudiskohteista Slatekille yksi merkittävimpiä on ollut 2016 valmistunut Rukan MBBR-jätevedenpuhdistuslaitos, kertoo Slatekin projektipäällikkö Jussi Tervamäki.

– Teemme urakointia asiakkaan lähtökohdista, ja Vuohiniemen projektiakin tehtiin tiiviisti yhdessä Iisalmen Veden kanssa ja kohti yhteistä päämäärää. Esimerkillisesti toimiva laitos on ollut kaikkien tavoite.


Moderni tekniikka kuuluu nykyaikaisiin laitoksiin

Slatek on toteuttanut Vuohiniemen jätevedenpuhdistamon prosessiautomaation Schneider Electricin tekniikalla. Järjestelmän valvomo sisältää myös sähkönjakelun hallinnan. Lisäksi Schneider toimitti puhdistamolle ATV-sarjan taajuusmuuttajat ja sähkönjakelun komponentit, kuten Masterpact-katkaisijat.

– Moderni automaatiojärjestelmä, jonka avulla toteutetaan joustavasti etäkäyttöratkaisuja, on peruslähtökohta nykypäivän laitoshankkeissa. Energianhallinnan kytkeminen prosessiautomaatioon ja prosessin tarkka säätö tuovat mahdollisuuden energianhallinnan optimointiin ja säästöihin laitoksen käytön aikana, kertoo Solution Sales Manager Mikko Hytönen Schneider Electriciltä.

Ulla Tyrväisen mukaan uuden laitekannan ja automaation avulla on jo nyt saavutettu hyviä tuloksia energiansäästössä.

– Vaikka uutta laitteistoa tuli lisää, prosessin tehostumisen ansiosta laitoksen energiatehokkuus on parantunut. Myös uusi jäteveden lämmöntalteenottojärjestelmä on pienentänyt lämmityskuluja. Prosessi on toiminut todella hyvin, kun pääsemme säätämään sitä reaaliaikaisesti ja seurannan perusteella.


Puhdistusprosessia voi ohjata ja valvoa etänä

Iisalmen Veden jätevedenpuhdistamo puhdistaa jätevedet Iisalmen kaupungin, Vieremän ja Sonkajärven kuntien alueella.

– Laitekannan uusimisen lisäksi halusimme varautua mahdollisesti tulevaisuudessa tiukentuviin puhdistusvaatimuksiin ja varmistaa jätevesien korkeatasoisen käsittelyn kaikissa tilanteissa, Tyrväinen sanoo.

Uuden automaatiojärjestelmän myötä puhdistusprosessia on mahdollista ohjata ja valvoa etäkäytön avulla. Siinä missä jätevedenpuhdistamolla piti aiemmin tehdä valvontakierroksia, onnistuu operointi nyt mobiilikäyttöliittymän kautta esimerkiksi tabletilla. Tietoturva-asiat on järjestelmässä huomioitu.

– Käyttöliittymät on mietitty yhdessä asiakkaan kanssa niin, että ne ovat helppokäyttöisiä ja loogisia. Lisäksi kaikki valvomon valikot ovat täysin suomenkielisiä, kertoo projektipäällikkö Tervamäki.

Slatek on luottanut Schneiderin tuotteisiin ja logiikoihin jo vuosikymmenien ajan.

– Schneiderin tuotekehitys on aallon harjalla ja meillä on laitteista hyviä käyttökokemuksia. Vuohiniemen jätevedenpuhdistamo pärjää uuden laitekannan ja automaation avulla pitkälle tulevaisuuteen, Tervamäki sanoo.


Lisätietoja:

Mikko Hytönen, Solution Sales Manager, Schneider Electric

puh. 050 4403963, mikko.hytonen@se.com

Ulla Tyrväinen, johtaja, Iisalmen Vesi

puh. 040 653 0003, ulla.tyrvainen@iisalmi.fi

Jussi Tervamäki, projektipäällikkö, Slatek

puh. 040 7224541, jussi.tervamaki@slatek.fi

Aiheet

Tunnisteet


Tietoa Schneider Electricistä

Schneiderilla tavoitteemme on, että energian saatavuus ja digitalisaation edut ovat kaikkien saatavilla. Haluamme rakentaa sillan edistyksen ja kestävän kehityksen välille. Meille "Life Is On" kaikkialla kaikille, joka hetki.

Edistämme tehokkuutta ja kestävää kehitystä tarjoamalla digitaalisia energianhallinta- ja automaatioratkaisuja. Yhdistämme alan johtavat teknologiat, reaaliaikaisen automaation, ohjelmistot ja palvelut ja luomme niistä integroituja ratkaisuja koteihin, rakennuksiin, datakeskuksiin, teollisuuteen ja erilaisiin infrastruktuureihin.

Olemme globaaleja, mutta toimimme lokaalisti. Kannatamme avoimia standardeja ja kumppaniverkostoja toimijoiden kanssa, jotka jakavat arvomme: merkityksellisyyden, monimuotoisuuden ja vaikutusmahdollisuuksien kasvattamisen.

www.se.com/fi

Voit seurata meitä ja lukea lehdistötiedotteemme, ladata painokelpoisia kuvia ja tutkia lisämateriaalia uutishuoneessamme http://www.mynewsdesk.com/fi/schneider-electric-finland. Voit seurata meitä myös Twitterissä osoitteessa https://twitter.com/SchneiderEFI, LinkedInissä osoitteessa https://www.linkedin.com/company/schneider-electricja Facebookissa https://www.facebook.com/SchneiderElectricFinland

Yhteyshenkilö/-t

Sirpa Ikola

Sirpa Ikola

Lehdistön yhteyshenkilö Head of Marketing Schneider Electric Finland +358 40 638 6639

Liittyvä sisältö

Julkaisuun liittyvää sisältöä: